NieuwsbriefSchrijf je hier in


Laat je Bedrijf GROEIEN in de Zomer!

In de zomer is er vaak minder ‘business’. Veel ondernemers doen het dan rustiger aan of gaan op vakantie.

In de eerste jaren van mijn eigen ondernemerschap werd ik hier totaal door verrast. Waar was iedereen? Wat te doen met de tijd die ik over had? En mijn omzet, waar was mijn omzet? Ik hield mezelf wel bezig, maar erg doordacht waren mijn acties eerlijk gezegd niet.

Inmiddels ben ik een aantal jaren verder en wijzer :). De zomer brengt me niet meer van mijn à propos. Sterker nog, ik ga tegenwoordig slimmer met het hele jaar en de zomer om:

  • Ik maak mijn omzet in ongeveer 9 maanden tijd. Want naast de zomer heb je ook de decembermaand en andere feestdagen. Mijn marketingplan en doelen zijn dan ook gebaseerd op 9 maanden ‘omzettijd’.
  • De andere 3 maanden van het jaar doe ik het wat rustiger aan en plan ik tijd met familie en vrienden of ga ik op vakantie. En besteed ik gericht tijd aan de GROEI van mijn bedrijf om mijn doelen in die 9 maanden omzettijd te behalen!

ZomerGroei in 13 Tips

Wil je weten hoe ik dit doe? Hoe ik de zomer gebruik om mijn bedrijf te laten groeien? Hieronder geef ik je 13 Tips! Enneh, Tip 1 is de beste, Tip 13 is een aanrader. Doe er je voordeel mee!

Tip 1 (De Beste Tip)

Stap eens ‘uit je bedrijf’ en in je hangmat. Kijk eens naar je bedrijf vanaf een afstand. Wat zie je?

Tip 2*

Neem de tijd om écht naar je plannen te kijken, zoals je jaar- en marketingplan. Stel jezelf vragen, zoals: wat ging goed en wat juist niet? Wat kun je beter niet meer doen en wat juist wel? Kun je meer marketingacties plannen of juist andere marketinginstrumenten gaan inzetten? Hoe staat het met de producten of diensten die je aanbiedt? Kun je deze updaten of nog meer waarde toevoegen? Kun je je doelgroep verscherpen? Kies die vragen die bij jou en je bedrijf passen en neem de tijd deze te beantwoorden.

Tip 3

Wat wil je het laatste half jaar van 2018 zeker nog doen? Misschien heb je ideeën voor een nieuw product of ben je erachter gekomen dat je ‘iets’ wilt gaan veranderen in de komende helft van dit jaar? De zomer is de perfecte tijd om dit alles voor te bereiden en klaar te zetten.

Tip 4

Kijk eens naar de mensen om je heen en je team waarmee je werkt. Ben je tevreden? Heb je behoefte aan andere personen, aanvullende hulp of andere skills? Ben je toe aan andere mensen om je heen? Mensen die je meer enthousiasmeren en je ambities aanwakkeren? Een andere buddy misschien? Of een ander ondernemersnetwerk? Doen! Dit brengt je altijd verder weet ik uit ervaring.

Tip 5

Kijk naar je bedrijfsprocessen en je taken. Kun je deze verbeteren of efficiënter maken?  Wellicht goedkoper? Door een nieuw systeem of software? Een ander boekhoudprogramma, een online agenda, een afrekensysteem, een nieuw online projectensysteem of slimmere manier van tijdregistratie?

Tip 6

Doe een klantenonderzoek. Kijk vooral naar je eerdere klanten. Zitten er bedrijven of personen tussen die je weer eens kunt benaderen? Omdat het lang geleden is of omdat je ze iets nieuws kunt aanbieden? Dit is zo waardevol. Misschien ken je de salesregel wel dat het  5-7 maal effectiever is om een bestaande klant vast te houden dan een nieuwe klant te krijgen. Maak hier gebruik van.

Tip 7

Neem een groter project bij de kop zoals je website. Kijk er eens naar met ‘de bril van je klant’ op. Misschien is het tijd om je webteksten te verbeteren? Tip: lees je teksten eens hardop. Hoe klinkt het? Vul je nieuwspagina aan of update je afbeeldingen.  Ik adviseer je hier echt eens de tijd voor te nemen, een goede website genereert omzet, is mijn ervaring.

Tip 8

Schrijf je in voor een cursus of training en leer bij! Zo leerde ik een eerdere zomer werken met de Time Management Methode ‘Pomodore’. Reuze efficiënt.  Ik houd wel een uur per dag ‘over’. Of organiseer je mailbox voor eens en voor altijd en leer hoe je jouw e-mail efficiënt kunt gebruiken. Ik hoef je niet te zeggen hoeveel rust dit geeft. Kijk eens welke kennis jij bij wilt spijkeren deze zomer.

Tip 9

Ruim op! Je kantoor, bureau en boekenkast. En schoon je bedrijf op. Neem afscheid van wat niet werkt. Kill your darlings!

Tip 10

Schrijf blogs of artikelen vooruit. Kijk naar de thema’s die je dit najaar wilt aanstippen. En naar je aanbod voor de komende maanden en schrijf hier alvast blogs over.

Tip 11

Schrijf posts voor je social media vooruit. Kijk naar Tip 10 en schrijf alvast de posts die bij je blogs passen. Natuurlijk laat je ruimte over voor nieuwtjes en actualiteiten maar het is super handig om alvast content klaar te hebben staan voor dit najaar.

Tip 12

Lees boeken van succesvolle ondernemers, goeroes of andere inspirators. Inspirerend en leerzaam.

En de laatste tip, Tip 13

Plan tijd vrij. Zooo ontzettend belangrijk. Tijd voor plezier, om bij te tanken en dingen te doen die jou energie geven. Tijd voor gezin, familie en vrienden. Maar ook tijd om helemaal niets te doen.

Ik wens je een hele mooie Zomer. 

Tot gauw,

 

 

 

Juliette van Marketingbureau Kleur uit Den Bosch is Expert in GroeiMarketing en Marketingplannen voor ZZP & MKB. Zij helpt als coach of adviseur jouw bedrijf naar meer succes. Juliette heeft ruime ervaring als ondernemer en marketeer; van een kort advies met krabbels op een servet tot internationale miljoenenplannen. Zij voelt zich het beste thuis bij ondernemers en professionals uit de zakelijke dienstverlening die ambitieus, gedreven en doelgericht zijn én hun mouwen op willen stropen.

* Wil jij weten hoe jij met een goed plan optimaal werkt aan de doelen die je voor dit jaar hebt staan? Doe dan mee aan de gratis live online training ‘Maak jouw marketing jaarplan’.