NieuwsbriefSchrijf je hier in


Laat je Bedrijf GROEIEN in de Zomer!

Heb jij ook gemerkt dat er in de zomer vaak minder ‘business’ is? Veel ondernemers doen het dan rustiger aan of gaan op vakantie. Heel eerlijk? In de eerste jaren van mijn eigen ondernemerschap werd ik hier compleet door verrast.

Waar is iedereen?
Wat ga ik doen met de tijd die ik over heb?
En mijn omzet?
Waar blijft mijn omzet?

Ik hield mezelf wel bezig, maar echt doordacht waren mijn acties niet eerlijk gezegd.

Inmiddels ben ik een aantal jaren verder en wijzer :). De zomer brengt me niet zomaar meer van mijn à propos. Sterker nog, ik ga tegenwoordig slimmer met de zomer (en de rest van het jaar) om. Kort samengevat:

  • Ik maak mijn omzet in ongeveer 9 maanden tijd. Want naast de zomer heb je ook de decembermaand en andere feestdagen. Mijn marketingplan en doelen zijn dan ook gebaseerd op 9 maanden ‘omzettijd’.
  • De andere 3 maanden van het jaar doe ik het rustiger aan, breng ik lekker veel tijd door met familie en vrienden, ga ik op vakantie of werk ik gericht aan zaken die mijn bedrijf laten GROEIEN. Dit doe ik vooral in de zomer.

ZomerGroei in 11 Tips

Wil je weten hoe ik dit de zomer actief gebruik om mijn bedrijf te laten groeien? Hieronder deel ik 11 Tips met je! Enneh, Tip 1 is favoriet, Tip 11 is de beste. Doe er je voordeel mee!

Tip 1 Mijn favoriete tip

Stap eens ‘uit je bedrijf’ en in je hangmat. Kijk eens naar je bedrijf vanaf een afstand. Wat zie je?

Tip 2 Zet je marketing op de rit

Neem de tijd om écht naar je plannen te kijken, zoals je jaar- en marketingplan. Stel jezelf vragen als: wat ging goed en wat juist niet? Wat kun je beter niet meer doen en wat juist wel? Kun je meer marketingacties plannen of juist andere marketinginstrumenten gaan inzetten? Is je marketing gestructureerd? Of doe je aan hap snap marketing?

Tip 3 Time for a change?

Kijk eens naar de mensen om je heen en het team waarmee je werkt. Ben je tevreden? Heb je behoefte aan andere personen, aanvullende hulp of andere skills? Ben je toe aan andere mensen om je heen? Die je net iets meer enthousiasmeren en je ambities aanwakkeren? Een andere buddy misschien? Of een ander ondernemersnetwerk? Doen! Uit ervaring weet ik dat dit je altijd verder brengt!

Tip 4 Slimmer werken?

Kijk eens naar je bedrijfsprocessen en je taken. Kun je slimmer werken? Of goedkoper? Door een nieuw systeem of andere software? Is het tijd voor een ander boekhoudprogramma, een online agenda, een afrekensysteem of een slimmere manier van tijdregistratie?

Tip 5 Neem je sales onder de loep

Denk na over je sales. Duik bijvoorbeeld eens in je eerdere klanten. Zitten er bedrijven of personen tussen die je weer eens kunt benaderen? Omdat het lang geleden is en je benieuwd bent hoe het met ze gaat? Of  omdat je ze iets nieuws kunt aanbieden?

Vergeet  je eerdere klanten niet. Je kent vast de salesregel wel dat het 5-7 maal effectiever en goedkoper is om een bestaande klant vast te houden dan een nieuwe klant te krijgen!

Tip 6 Plan een groter project in

Neem eens een groter project bij de kop zoals je website. Kijk hier eens naar met ‘de bril van je klant’ op. Misschien is het tijd om je webteksten eens te verbeteren?

Tip hierbij: lees je teksten eens hardop. Hoe klinkt het?

Een mooi voorbeeld van een project om eens tijd voor in te plannen. Want een goede website genereert omzet is mijn ervaring.

Tip 7 Leer bij 

Schrijf je in voor een cursus of training en leer bij! Zo leerde ik eerder werken met de Time Management Methode ‘Pomodoro’. Reuze efficiënt.  Ik houd wel een uur per dag ‘over’. Of leer hoe je je mailbox voor eens en voor altijd organiseert en efficiënt gebruikt. Ik hoef je niet te zeggen hoeveel rust dit geeft. Kijk eens welke kennis jij bij wilt spijkeren deze zomer.

Tip 8 Ruim op!

Houd een grote schoonmaak. Je kantoor, bureau en boekenkast. En schoon je bedrijf op. Neem afscheid van wat niet werkt of wat je niet meer wilt. Kill your darlings!

Tip 9 Schrijf vooruit

Schrijf blogs, artikelen en bijbehorende social media post vooruit. Kijk naar de thema’s en je aanbod voor dit najaar en schrijf hier alvast content over. Natuurlijk laat je ruimte over voor nieuwtjes en actualiteiten maar het is super handig om alvast content klaar te hebben staan voor dit najaar.

Tip 10 Lees en leer

Lees boeken van succesvolle ondernemers, goeroes of andere inspirators.  Sta open voor hun lessen en schrijf op wat je wilt onthouden of gebruiken. Ikzelf vind boeken van en over andere ondernemers bijzonder inspirerend en leerzaam.

Tip 11 Stel jouw aanvalsplan voor dit najaar op

Wat wil je het laatste half jaar van 2019 zeker nog bereiken? Misschien heb je ideeën voor een nieuw product of ben je erachter gekomen dat je ‘iets’ wilt gaan veranderen in de komende helft van dit jaar? De zomer is de perfecte tijd om dit alles voor te bereiden en klaar te zetten. Stel deze zomer jouw aanvalsplan op!

BONUSTIP

Plan tijd vrij. Zooo ontzettend belangrijk. Tijd voor plezier, om bij te tanken en dingen te doen die jou energie geven. Tijd voor gezin, familie en vrienden. Maar ook tijd om helemaal niets te doen.

Ik wens je een hele mooie Zomer. 

Tot gauw,

 

 

 

PS Zin om gelijk van start te gaan met de groei van je bedrijf? Schrijf je dan direct in voor deze masterclass.